Afr Ayarı

Edremit Afr AyarıEdremit de Afr ayarı yapmaktayız. Afr ayarı hassas yakıt ayarıdır. Aracın benzindeki fabrikasyon hava/yakıt karışım oranlarının okunarak (Wideband AFR sensörü yardımı ile) seyir halinde, farklı koşullarda kullanılarak, aracın LPG sistemini bu değerlerle birebir olacak şekilde ayarlanmasıdır. Sıradan ayarlar yerine genişbant (wideband) lambda sensörü ile ölçüm yapılarak rolanti ve yükte her devirde yapılan lpg yakıt ayarıdır. Bizler bunu Aem Wideband, WB Wideband veya İnnovate Wideband cihazları ile ölçüm yapıp yakıt ayarını tamamlıyoruz. Afr ayarını Edremit bölgesinde uzun yılların verdiği tecrübe ile yapıyoruz. Açık döngü, kapalı döngü, kısa döngü benzin tüketimi (STFT), uzun döngü benzin tüketimi (LTFT) gibi parametrelerle yapılan bu ayar sonrası maksimum performans yanı sıra ideal yakıt tüketimine ulaşılmaktadır. Lpg oto gaz ayarı yapılan, eksoz analiz, afr ayar cihazı ile ayar yapılır.   AFR ayarı yeni nesil araçlarda yapılan en kesin ayardır. Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Bursa illeri ve Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran, Edremit, Akçay, Güre, Altınoluk, Küçükkuyu, Körfez Bölgesinde lpg otogaz ayar hizmeti vermekteyiz. AFR ayarı komple ve eksiksiz bir LPG ayarıdır. Aracın benzindeki fabrikasyon hava/yakıt karışım oranlarının okunarak (Wideband AFR sensörü yardımı ile) seyir halinde, farklı koşullarda kullanılarak, aracın LPG sistemini bu değerlerle birebir olacak şekilde ayarlanmasıdır.

AFR ayarı yapılmış araçlar;
• Aracın benzindeki performansı, verimi ve motor sağlığı ile kullanılır.
• LPG’de rampalarda güç düşüklüğü, tekleme, silkeleme, stop etme gibi sorunlar yaşamaz.
• Bir kere yapılır ve LPG kiti arızalanmadığı sürece ayarı bozulmaz ve bir daha ayara ihtiyaç duymaz, benzinden farksız uzun yıllar kullanılır. (filtre değişiminde ayar, 6 ayda bir ayar, yaz/kış ayarı gibi durumlar olmaz.)

AFR ayarı komple ve eksiksiz bir LPG ayarıdır. Aracın benzindeki fabrikasyon hava/yakıt karışım oranlarının okunarak (Wideband AFR sensörü yardımı ile) seyir halinde, farklı koşullarda kullanılarak, aracın LPG sistemini bu değerlerle birebir olacak şekilde ayarlanmasıdır.

AFR ayarı yapılmış araçlar; Aracın benzindeki performansı, verimi ve motor sağlığı ile kullanılır. LPG’de rampalarda güç düşüklüğü, tekleme, silkeleme, stop etme gibi sorunlar yaşamaz. Bir kere yapılır ve LPG kiti arızalanmadığı sürece ayarı bozulmaz ve bir daha ayara ihtiyaç duymaz, benzinden farksız uzun yıllar kullanılır. (filtre değişiminde ayar, 6 ayda bir ayar, yaz/kış ayarı gibi durumlar olmaz.) Şimdi detaylı açıklama için aşağı doğru devam edelim:

Neden sensörle AFR yapmamız gerekiyor?

+++ Lambda, AFR nedir?

AFR ( Air-Fuel-Ratio) Türkçe: Hava-Yakıt Oranı’dır. Bu silindire yanma için bir birim yakıta karşılık kaç birim hava girdiğini gösterir. Örneğin 14.7 AFR demek, 1 birim yakıta 14.7 birim hava ile yanmanın gerçekleştiği anlamına gelir. Bu değer yükseldikçe yani karışımda hava oranı arttıkça biz karışım için “fakir”, hava oranı azaldıkça “zengin” tabirini kullanırız.

Lambda ( ? ) ise bu oranın okuma değeridir. Araçlarımızda bulunan oksijen sensörleri lambda hesabına göre çalışmaktadır. Bilimsel olarak benzin yakıtının en verimli ve çevreci şekilde yakıldığı değer 14.7 olarak belirlenmiştir. Bu değer stoich değer olarak seçilmiştir. Yani atık gazdaki oksijen miktarı ile lambda 1.00 değerini verdiğinde = 14.7 AFR karışımla benzin yanması gerçekleşmiş olmaktadır. Araçlarımızda bulunan narrowband (dar bant) oksijen sensörleri de bu değere sabitlenmiştir. Yanma gerçekleştikten sonra atık gazı bu sensörler okur ve araç beynine “karışım zengin” “karışım fakir” şeklinde sinyal gönderir. Araç ta buna göre yakıtta düzeltme yapar. İlk tabloda stoichometric AFR’nin dışındaki karışım oranlarının ne sonuçlara yol açtığınız görmekteyiz.

++ 14.7 – İdeal sürüş ekonomisi – emisyon – güç dengesi. Buna kıyasla;

Az miktarda zengin: yüksek motor gücü, tüketim ve yüksek emisyon, Aşırı miktarda zengin: boğulan motor(güçte düşüklük), teklemeler, yüksek çevre kirliliği, siyah/kirlenmiş egsoz, yağ kirliliği. Az miktarda fakir: daha ekonomik sürüş, daha düşük emisyon, daha düşük güç Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu. Araçlarımız closed loop, yani çeyrek gaz gibi sabit hızlarda veya yüklenmeden kullanımlarda Stoichometric hava yakıt oranında çalışmak üzere ayarlanmıştır. Hızlanma gereksinimi, tam gaz durumunda ise ECU open-loop durumuna geçer. Hava yakıt karışımını az miktarda zenginleştirirler. Burada oksijen sensörleri vasıtası ile okuma ve düzeltme yoktur. Zaten araçlardaki oksijen sensörleri narrowband ( dar bant ) sensörler olduğundan bu kısımlarda tam değer okuma yapamazlar.

İkinci tabloda çeşitli yanma oranlarını ve ne gibi durumlar istendiği zaman (ekonomi, çevreci, güç) karışımın değiştirildiğini görüyoruz.

LPG yakıtı, benzinde 14.7 karışımda istenen ve alınan stoichometric özellikleri ( istenen emisyon, sıcaklık, güç miktarları ) 15.5 oranında vermektedir. Yani sensörler LPG yakıtı ile kullanımda lambda 1.00 değerini verdiğinde karşımımız 15.5 olacaktır. LPG için lambda 1.00 = 15.5 AFR’ye denk gelmektedir.

+++ EGT nedir?

EGT (Exhaust Gas Temperature) Eksoz gaz sıcaklığıdır. Yanma odasında yakıt yandıktan sonra karışıma göre egsoz duman sıcaklığı değişim gösterir. Bu değer bizim için neden önemlidir? Çünkü Egsoz gaz sıcaklığı fakir karışımda çok yükselmektedir, ve egsoz gazı ile muhattap olan parçaların ciddi anlamda yoğun ısıya maruz kalmasına sebep olacaktır. Bu da bu gazı tahliye eden egsoz subaplarının erimesine yol açmaktadır. Zaten dikkat edilirse subapları eriyen araçların genelde hep egsoz subaplarının eridiği görülecektir.

LPG’li araçlarda bu erimenin sebebi tamamen ayarsız çalışmadan dolayı fakir karışımdır. Yüksek yüklenmelerde fakir gerçekleşen yanma egsoz subaplarının erimesine sebep olmaktadır.

+++ Katalitik Konvertör nedir?

Katalitik konvertör ya da katalitik dönüştürücü, motorların egzozlarındaki (dışarı verdikleri gaz) çevreye zararlı maddeleri daha az zararlı maddelere dönüştüren aygıttır. Bu konvertör bir petek şeklinde egsoz çıkışında bulunur. İçindeki çeşitli elementler (platin, palladyum ya da rodyum) ile Karbonmonoksiti daha az zararlı ve çevrede dönüştürülebilir olan Karbondioksit gazına, son derece zehirli Azot oksit gazlarını ise Azot ve Oksijen’e ayırarak doğaya zarar vermememizi sağlar.

Yeni nesil araçlarda bu konvertörün çıkışında da oksijen sensörü bulunmakta ve atık gazların durumunu ölçmektedir. Kat Konvertör işlemini yapamayacak hale geldiyse, aracınız arıza lambası yakacaktır. Katalitik Konvertör uzun ömürlü bir parçadır. Bir motor sağlıklı çalıştığı sürece çok uzun zaman sorun çıkarmaz. Bir sorun varsa bunun 2 sebebi vardır.

– İlki, aracın sürekli kısa mesafe kullanılması , kötü yakıt, yağ yakmasından dolayı çiğ yakıt veya yağ birikintilerinin bu etkin maddeleri pasifize etmesi, konvertörün hal değiştirmesidir.

– İkincisi ise ayarsız yanmadan dolayı oluşan yüksek EGT sıcaklığının katalitik konvertördeki bu etkin maddeleri eritmesi, kat konvertörün içinin erimesi, çatlaması veya kırılmasıdır.

Ayarsız LPG’li araçlarda genelde 2. Durumu görürüz. Yine open-loopta değineceğimiz fakir karışımdan kaynaklanan yüksek EGT, subapları eritirken katalizörün içerisindeki bu elementleri de eritir.

AFR ayarını ne sıklıkla yaptırmamız gerekir? / Ne yaparsak bozulur ?

AFR ayarı araç durduğu yerde otomatik kalibrasyon ile değil, yola çıkılarak benzin ve LPG değerleri ölçülüp birbirine eşleştirilerek yapılan bilimsel bir ayardır. Bu sebeple yaz/kış ayarı şeklinde bir periyodu yoktur. Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.

AFR ayarı az-çok yaktırır mı veya nozul büyütmek yakıt tüketimimi arttırır mı?

Araçlarımız enjeksiyonlu araçlardır. Yakıt miktarını elektronik enjeksiyon beyni ile belirlerler. Nozul büyütmek sadece yakıtın daha kısa sürede motora püskürtülmesini sağlayacaktır. Böylece yüklenmelerde aracımız gaz yetiştirmekte zorlanmayacak ve AFR ayarı ile daha verimli çalışacaktır. Ayrıca yakıt tüketimi çok değişkenli bir olgudur. Bir çok sebepten etkilenir. Hal böyle iken AFR ayarının yakıt tüketimine olumlu/olumsuz bir vaadi bulunmamaktadır.

LPG’nin yanma ısısı yüksek olduğundan dolayı subaplar erimiyor mu?

Sorun LPG’nin yanma ısısı değildir. LPG’nin yanma kalorifik değer olarak benzinden sadece %4.8 fazladır. Bu da subaplarda veya motorda herhangi bir deformasyona sebep olacak bir fazlalık değildir.

LPG kuru bir yakıt, Benzin ise subapları yağlama yapıyor, sorun bundan kaynaklanmıyor mu?

Bu önermeyi iki yönden değerlendirelim. Birincisi benzin çözücü bir maddedir. Yağlı bir parça, kirli bir parçanın üstündeki yağı kiri çözmek için benzin kullanırız. Böyle bir durum mevcut iken benzinin yağlama yaptığını düşünmek oldukça saçmadır.

İkinci yönü ise, benzinin temas ettiği subaplar emme subaplarıdır. Erime gerçekleşen subaplar ise yakıtın üstten temas etmediği egsoz subaplarıdır.

Şu lpg kiti bu araca daha uyumlu, şu daha uyumsuz gibi bir durum sözkonusu mu?

Tüm sıralı LPG kitleri aynı ana elemanları içermektedir. ECU (Elektronik kontrol ünitesi) , Regülatör, Enjektörler. Yaptıkları iş aynıdır. Piyasada geniş bir fiyat bandında çeşitli kitler bulunmakta. Tabii ki de aralarında malzeme kalitesi açısından farklar mevcuttur. Ancak bir kiti araca uyumlu yapan montaj ve ayar kalitesidir. Şöyle ki, iyi ayarı yapılmış ortalama bir kit ile benzinden farksız sonuçlar alınabilecek iken, piyasada çok yüksek fiyatlarla satılan malzeme kalitesi tartışmasız bir kit doğru montaj yapılmaz ve sensörle hassas şekilde ayarlanmaz ise sonuç alınamayacaktır. Yani çoğu alette de geçerli olduğu gibi, maharet cihazda değil kullanıcısında/sürücüsünde. Kiti süren de ayarıdır.

LPG kitlerindeki yağlama sistemleri subap erimesini engelleyebilir mi?

Bu önermeyi de çeşitli açılardan ele almak lazım. Birincisi yine bu yağın değdiği subaplar emme subapları olacaktır ve bu subaplarda bir erime bulunmamaktadır. İkinci kısım, araçlarda bilinmektedir ki yanma odasına kesinlikle yağ girmesi istenmemektedir, yağ yakma bir aracın en büyük düşmanıdır. Tespitlere göre bu yağlama sistemleri:

Bujilerde ıslanma / yağlanma bu sebeplerden; teklemeler ve tam gazda verimli yanamama. Katalitik konvertörde ve eksoz ucunda kirlenme, egsoz ucunda is oluşması. Sabah soğuk havalarda ilk çalıştırmada yanık yağ dumanı ve kokusu atma. gibi isteyenmeyen şeylere sebep olmaktadır. Kısacası manifolda yakıtla beraber verilecek bu yağın hiçbir olumlu faydası olmayacağı gibi çeşitli aksamlara zarar verme riski de mevcuttur.

LPG yakıtı yapısı itibari ile motora zararlımıdır? Dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

LPG yakıtı doğru ayar ile aynı yanma şartlarında Benzine kıyasla motora ve çevreye faydalı bir yakıttır.

LPG’li yanmada Bütan-Propandan gazlarından oluşan LPG tamamen motor içinde yanma gerçekleştirir. Böylece katalitik konvertörün ömrünü uzatır. Tam yandığı için ve yapısından dolayı benzin gibi atık gazında kurum oluşturmaz. Bu sebepten dolayı motor yağı daha temiz kalır/daha geç kirlenir. Bujilerinizin üstünde daha geç kurum oluşacaktır. Bu da yağımızın motoru yağlama görevini daha rahat yapacağı ve daha temiz tutacağını gösterir. Aynı zamanda bujilerimiz daha geç kirleneceği için de ateşleme performansımız düşüş göstermez. Daha çevrecidir. CO2 emisyonları daha azdır ve kurumlu/partiküllü yanma sözkonusu değildir. Egsozumuzdan bol bol su buharı atarız. LPG’li araçların egsozları tertemizdir. Benzin 95-97 oktana sahip bir yakıttır. LPG ise içerisindeki Bütan-Propan oranına göre 102 ile 110 oktan arası değişmektedir. Bu da LPG’nin yanma kalitesinin ve zor koşullara dayanma direncinin daha yüksek olduğunu, yanma sırasında vuruntu, çekiçleme yapma olasılığının daha düşük olduğunu gösterir.

Tüm bu bilgilerin ışığında ölçülerek doğru ayarlanmış ve tüm ekipmanları ile düzgün çalışan bir LPG’li aracın motorunun daha uzun ömürlü olacağını söyleyebiliriz.
Alıntı: www.afrlpgayari.com

Etiketler:  Afr Ayar Programı, Propanturk Afr Ayar Programı, Prof Lpg Afr Ayar Programı, Afr Ayar Cihazı, Gaz Analiz Cihazı, Lpg Ayar Cihazı, Gaz Analiz Emisyon, Gaz Ayar Cihazı, Gaz Ayar Makinası, Lpg Gaz Analiz Cihazi, Gaz Ayar Cihazları Özellikleri, Analiz Cihazları, Egsoz Cihazi, Egzoz Gaz Analiz Cihazı, Yakıt Ölçme Cihazı, Gaz Analiz, Gaz Analiz Cihazı Fiyatları, Gaz Analiz Ölçüm Cihazı, 5 Gaz Analiz Lpg, Egzos Emısyon Bilgisayarı, Egzos Gazı Ayar Cihazı, Egzos Muayene Cihazları, Egzoz Emisyon Cihazı, Egzoz Gaz Analiz, Eksoz Emisyon Cihazı Fıyatları, Gaz Analiz Cihazı Fiyat, Gaz Analiz Makinası, Gaz Ayarı Makina Fiyatları, Gaz Emisyon Cihaz Fiyatları, Gazanaliz Fiyatları, Lpg Ayar Cihazı Fiyatları, Lpg Ayar Cihazları Fiyatları, Lpg Ayar Makinası, Lpg Gaz Ayarı Cihazları, Oto Eksoz Analiz Ciyazı, Gaz Analiz Cihazı, 70/220/At Yönetmeliği 98/69/At Değişikliği, Analiz Cihazı, Analiz Makineleri Fiyatları, Benzinli + Lpg Egzoz Gaz Analiz Cihazı, Egzos Cihazi, Egzos Emisyon Cihazı, Egzoz Gaz Analiz Cihazi Fiyati, Egzoz Gaz Analiz Cihazı Kalibrasyonu, Egzoz Gaz Analiz Cihazı Satış Fiyatları, Egzoz Gaz Ölçüm Cihaz, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Cihaz Fiyatları, Egzoz Muayenesi Lambda Değeri Nedir, Egzoz Yakıt Ayar Cihazı İkinci El, Eksoz Analiz Cihazı, Eksoz Ayar Cihazı Sahibinden, Gaz Test Cihazı, Gaz Yakıt Ölçüm Cihazları, Gazanaliz, Lpğ Gaz Analiz Cihazları, Lpg Ayar Makinası, Lpg Gaz Anliz Cihazıyla Lpg Ayarı Nasıl Yapılır, Lpg Gaz Ayar Analiz Makinası, Lpg Gaz Ayar Cihazı Makinesi,  Lpg Ölçüm Ci̇hazı, Lpg Ve Benzinli Araçlar İçin Gaz Analiz Cihazı, Lpg Yakıt Ayarı