Motor Arıza Lamba Işıkları Araba Otomobil Arıza Tespiti
1- sis lambası (ön)
2- direksiyon arızası
3- sis lambası (arka)
4- silecek suyu azalmış
5- fren balatası azalmış
6- hız sabitleyici açık
7- sağ-sol sinyaller açık
8- aydınlık ve yağmur sensörü
9- kış modu aktif
10- bilgi ve uyarı lambası
11- kızdırma bujisi aktif (dizellerde olur)
12- buzlanma var
13- kontak anahtarı uyarısı
14- anahtar araca uygun deÄŸil
15- anahtar çipi pili bitiyor
16- yakın mesafe uyarısı
17- debriyaja bas
18- frene bas
19- direksiyon kilidi uyarısı
20- uzun hüzmeli far açık
21- lastik basıncı düşük
22- park lambası açık
23- dış aydınlatma arızası
24- fren lambası çalışmıyor
25- dizel partikül filtre uyarısı
26- çeki demiri uyarısı
27- havalı süspansiyon uyarısı
28- yol çizgilerini aşma
29- katalitik konvertör arızası
30- emniyet kemeri takılı değil
31- park freni açık
32- düşük akü ya da alternatör uyarısı
33- park asistanı aktif
34- servis zamanı geldi
35- adaptif lamba açık (dönüş ve virajlarda kendi döner)
36- far aydınlatma mesafesi kontrolü
37- arka rüzgarlık (spoiler) açık
38- katlanır tavan uyarısı
39- airbag uyarısı
40- el freni çekik
41- yakıt filtresinde su var
42- airbag kapalı
43- arıza uyarısı
44- kısa hüzmeli far açık
45- hava filtresi tıkalı
46- eco sürüş modu aktif
47- hdc iniş kontrolü aktif
48- motor hararet uyarısı
49- abs çalışmıyor
50- yakıt filtresi dolu
51- kapı açık
52- ön kaput açık
53- azalan yakıt uyarısı
54- otomatik şanzuman arızası
55- hız limiti aktif
56- amortisör uyarı
57- düşük yağ basıncı, motor yağı azalıyor
58- ön cam ısıtma rezistansı/buğu giderici açık
59- bagaj açık
60- esp kapalı
61- yağmur sensörü açık
62- motor / emisyon arızası
63- arka cam rezistansı / buğu çözücü açık
64- otomatik silecek açık
Lpg li oto gazlı araçlarda sık karşılaşılan bu sorun genellikle hava yakıt karışımının düzgün ayarlanmamış olması sebebi ile karşımıza çıkmaktadır. İdeal hava yakıt karışımı ayar ile saÄŸlandıktan sonra sorun düzelmektedir. ”Lpg li araç arıza ışığı yakar ” inanınışı bilinenin aksine yanlıştır. Sorun doÄŸru lpg ayarı ile ortadan kalkmaktadır. Arıza ışığının yanma sebepleri arasında buji hatası ve oksijen sensörü hataları iyi deÄŸerlendirilip ekarte edildikten sonra araç lpg ayarı ile arıza ışığı sorunundan kurtulabilir.
LPG’li bir aracın motor arıza lambası yakmasının baÅŸlıca sebebi olarak bilinen teknik açıklaması, araçta bulunan katalitik konvertör ve oksijen sensörünün farklı yakıt tüketimi deÄŸerlerini algılamasından dolayıdır.
Bu durum genellikle montaj yapan ustalar tarafından müşteriye gayet normal bir durummuÅŸ gibi gösterilir. “LPG kullanan bir araç arıza lambası yakar, hiçbirÅŸey olmaz” ÅŸeklinde ibarelerle müşteriyi rahatlatma ve kabullenme yoluna gitmesi saÄŸlanır.
Aynı marka lpg kitini kullanan yine aynı marka araçların, kimisinin arıza lambası yakarken, kimisinin yakmamasının ise olayın tamamen ustalıktan ve montaj sonrası yapılan kalibrasyon eksikliğinden kaynaklandığının ufak bir ispatıdır. Yani iyi usta, iyi kalibrasyon LPG takılan araçta motor arıza lambasını yakmaz.
Aracınıza taktıracağınız kite karar vermeden önce bu konuda piyasada detaylı araştırma yapmanız, taktırmaya karar vediğiniz kiti daha önce taktırmış (aracınızın markası ile aynı olan) ve yaklaşık 20-30 bin km. yol katetmiş birkaç referans ile görüşmeniz yerinde olur. Özellikle sıfır aracınıza LPG taktıracaksanız, fabrika anlaşmalı bir marka varsa bu markaya yönelmeniz isabet olacaktır. Bu sayede aracınızın orjinal motor garantiside LPG montajından dolayı bozulmayacaktır. BRC, Kitmtm, GFI gibi bilinen bazı markalar LPG montajı sonrası asla motor arıza lambası yanmayacağını garanti etmektedir.
LPG’den Dolayı Motor Arıza Lambasının Yanma Sebepleri
Zengin-fakir karışımdan dolayı motor arıza lambası yanabilir. Aracın yanma odasında yakıt çok, hava az ise zengin karışım, hava çok yakıt az ise fakir karışım meydana gelir. Bu durum hem aracınıza çok yaktırır, hem de motor arıza lambasının yanmasına sebebiyet verir. Aracınıza düzgün bir kalibrasyon yaptırılması gerekmektedir. Bu duruma, montaj esnasında araca uygun enjektör nozullerinin takılmaması da yol açabilmektedir.
Montaj esnasında enjektörlerin doğru yere takılmaması, enjektör hortum mesafelerinin iyi ayarlanmadan uzun bırakılması da motor arıza lambasını yakabilir.
Map ayarlarının değerleri doğru algılayamaması, düşük basınca maruz bırakılması fakir karışıma neden olabileceği gibi, motor arıza lambasını yakabilir.
Aracın LPG’ye geçmesi için ideal motor sıcaklığı 40 derecedir. Gaza daha erken geçmesi için yapılan ayar, gazı buharlaÅŸtırmadan enjektörlere göndereceÄŸi için teklemeye ve motor arıza lambasını yakmaya sebebiyet verebilir.
Ecu’nun bozuk olması, enjektör milisaniyelerini iyi ayarlayamaması fakir-zengin karışıma yol açabileceÄŸi gibi motor arıza lambasınıda yakabilir.
İşin kolayına kaçılmış kalibrasyon, başka bir araca ait hazır kalibrasyonun aracınıza yüklenmesi, sizin aracınızın birebir değerlerini karşılayamadığından motor arıza lambasını yakabilir.
Araca uyumsuz lpg enjektörü takılması, enjektör kablo sıralamasının yanlış bağlanması da motor arıza lambasını yakabilir.
Motor arıza lambası, aracınızın can güvenliğidir. Sürekli yanması, ilerde meydana gelecek çok ciddi sorunları anlayamamanıza sebep olur. Asla aracınızı bu şekilde kullanmayınız. Çeşitli hile yöntemleri ile (ışığın kablosunun çekilmesi, egsoza ekstra parça takarak aracı aldatmak gibi) söndürme yöntemlerine başvurmamanız önerilir.
Etiketler: Araba arıza ışığı söndürme, oto arıza ışığı söndürme, araba arıza lambası söndürme, araba arıza tespiti