Lpg Bujisi

Lpg Bujisi
Ateşleme enerjisini yanma odasına taşıyarak elektrotların arasında oluşan elektrik atlaması ile sıkışmış hava yakıt
karışımını ateşleyen Bujilerin maksimum araçların 10 bin kilometre bakımında temizlenmesi, kullanım şartlarına göre 15 bin – 30 bin kilometre arası değiştirilmesi gerekmektedir.

Bujilerin ömrünü etkileyen unsurlar kötü yakıt ve motor sistemi ayarları olabilir. Genellikle araçların yaptığı
teklemeler, artış gösteren yakıt sarfiyatı, geç hızlanma bujiden kaynaklanan sorunlar olabildiğinden bujilerin bakımı ve temizliği önemlidir.

Bujinizin bakıma veya temizliğe ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız;

Bujilerde ki tırnak aralığı kontrol edilmeli, ayar bozuksa fabrika verilerine göre ayarlanmalıdır,
Bujiler söküldüğünde yağ birikintisi varsa yanma odasına fazla yakıt giriyor demektir,
Bujinin izolatör ucu, elektrotları ve gövdesinde kurum varsa karbüratör/enjeksiyon ayarında bozukluk var demektir,
Buji elektrotları kaynamışsa ve üzerinde yabancı maddeler toplanmışsa, zamansız ateşleme sonucunda aşırı yükleme olmuş demektir,

Bujiler alınan darbe sonucu hasar görmüşse,
Buji değişimi veya temizliği sırasında dikkat edilecek hususlar;
Buji söküldüğünde silindirlere yabancı madde, toz, pislik gitesini önlemek için biraz gevşetilip etrafının temizlenmesi, Buji çok sıkı takılmış ise dişlilere gelecek şekilde yağlanması ve silindir kafasına zarar vermeden bujilerin sökülmesi, Bujileri takarken bujinin ve motorun birbirine temas eden yüzeylerinin temizliği, Gevşek takılan bujiler silindir kompresyon basınçlarını düşürdüklerinden motorun çekişini düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır,

Bujilerin önce elle sonra yeni bujiler için 90 derece eski bujiler için 30 dereceyle anahtarla sıkılması gerekmektedir.
Konik yüzeyli bujilerde anahtarla sıkma derecesi 15dir. Buji kablolarını temizlik esnasında kontrol ediniz, Buji kablolarında çatlak, yanma, sürtünmeden dolayı aşınma ve üzerinde yağ olmamasına özen gösteriniz, Buji kablolarınının birbirine temas etmemesine ve gereğinden uzun olmamasına dikkat ediniz,  Aracınızın orjinal buji markasını kullanmaya devam etmeye özen gösteriniz. Tekleme (misfiring)/silkeleme(shaking)/gaz yememe-motor boğulması (cough or splutter) Misfiring/shaking/splutter


LPG LaserLine – Gazla çalışan motorlar için en iyisi

Yedek parça bayilerine ve oto servislerine ilk defa özel olarak gazlı çalıştırma için geliştirilen bujilerden oluşan bir ürün yelpazesi sunuluyor: LPG LaserLine. Bu da bayilere ve servislere hem dönüşüm hem de servis işlemlerinde büyük kolaylık ve güvence getiriyor.

Otomobillerini gazlı çalıştırmaya dönüştürenler, tüm Avrupa’da otogazın vergi oranı ve dolayısıyla fiyatı daha düşük olduğundan yakıt giderlerinden önemli ölçüde tasarruf edebiliyor. Tam da bu nedenle, dönüştürülen araçların sayısı yıldan yıla artış gösteriyor. Gerek yedek parça bayileri gerekse oto servisleri bu gelişmeden fayda sağlayabilir.

Ancak, doğru buji  seçerken şimdiye kadar birçok etkeni göz önünde bulundurmak gerekiyordu  ve bu da sıklıkla iş yükünü artırıyordu. Zira gazın yanma süreciyle benzinin yanma süreci arasında belirgin bir fark var: Gaz-hava karışımını tutuşturmak daha zordur.
.
.

Lpg BujisiAteşleme voltajı gereksinimindeki artış (bkz. şekil) ile birlikte ateşleme bobinlerinin arıza yapma riski de artar. Ayrıca gaz-hava karışımı daha yüksek sıcaklıkta yanar. Elektrot ve gövde için yaygın olarak kullanılan malzemeler gazlı çalıştırmadaki zorlu ortamda daha hızlı korozyona uğruyor. Kaldı ki bujinin daha fazla ısı iletmesi gerekiyor. Eskiden, standart bujiler yerine farklı bir ısı değerine sahip asil metal bujileri kullanmak ve belirli durumlarda elektrot aralığını da değiştirmek bu problem için en iyi çözüm olarak görülüyordu.

Fakat şimdi, LPG LaserLine ürün yelpazesinin özel bujileri ile daha iyi bir seçenek var. Mevcut ürün çeşitleri, Avrupa’daki gazlı çalıştırmaya dönüştürülebilen araçların yüzde 90’ından fazlasına,
hatta kimi ülkelerde 97’sine yakın bir bölümüne uygundur. Sonuçta LPG LaserLine, Avrupa çapında dönüştürülen otomobillerin neredeyse tümü için ideal olan bir buji tipi içeriyor.

LPG LaserLine – Gazlı çalıştırma için üstün teknoloji
1. İleri teknoloji ürünü elektrotlar
LPG LaserLine bujileri iridyum uçlu bir orta elektroda ve de bir platin çiple donatılmış topraklama elektroduna sahiptir. Söz konusu asil metal komponentleri son derece gelişmiş, patenti NGK’ya ait olan özel bir işlemle lazer vasıtasıyla bujiye uygulanıyor. Asil metal malzemenin üstünlüğü, gazlı çalıştırmadaki zorlu şartlara dayanıklılığından ileri geliyor. Elektrot aralığı bujinin tüm çalışma ömrü boyunca hemen hemen sabit kalıyor.

2. İhtiyaca göre ayarlanmış elektrot aralığı

Tüm LPG LaserLine tipi bujilerde, orta elektrot ile topraklama elektrodu arasındaki mesafe fabrikadan gazlı çalıştırma için en uygun olan ölçüye ayarlıdır. Bu sayede manuel bir ayara gerek kalmıyor.

3. Optimum sıcaklık özellikleri
Tüm LPG LaserLine bujilerinin topraklama elektrotları bakır bir çekirdekle donatılmıştır. Bu da ısının atılmasını kolaylaştırarak gazın yanmasında oluşan yüksek sıcaklığı en iyi şekilde kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Söz konusu bujiler ayrıca kurum oluşumunu daha da zorlaştıran bir tasarıma sahiptir.

4. LPG Buji gövdesi için ısı kalkanı
Tüm LPG LaserLine bujilerinin gövdeleri, bujiyi gazlı çalıştırmada daha yüksek olan sıcaklıklardan ve daha fazla olan korozyon riskinden koruyan özel alaşımlı bir malzeme ile kaplıdır. Piyasada halen benzer niteliklere sahip bir kaplamayı sunabilen başka bir üretici yoktur.

5. Ateşleme bobinlerine binen yükün azaltılması

NGK tarafından yürütülen araştırmalar, gazlı çalıştırmada ihtiyaç duyulan ateşleme voltajının 7.000 Volt’a kadar çıkabildiğini göstermiştir– yani ateşleme bobinlerine aşırı bir yük biniyor. LPG LaserLine bujilerinin sadece 0,6 mm kalınlığındaki iridyum orta elektrodunun ateşleme voltajı gereksiniminin son derece düşük olması bu yükü azaltıyor. Orta elektrodun ince tasarımı ayrıca alev cephesinin her tarafa en iyi şekilde yayılmasını sağlar.

LPG LaserLine – En yüksek pazar ihtiyacı karşılama oranı

LPG LaserLine – özel olarak gaz-hava karışımlarının ateşlenmesi için geliştirilmiş yedi buji tipi. Avrupa pazarındaki gazlı çalıştırmaya dönüştürülebilen motorlu taşıtların yüzde 90’ından fazlası için uygundur. Üstteki tabloda LPG LaserLine buji tiplerinin yedi uygulama örneğini görebilirsiniz.

LPG LaserLine – Gazla çalışan motorlar için en iyisi

Yedek parça bayilerine ve oto servislerine ilk defa özel olarak gazlı çalıştırma için geliştirilen bujilerden oluşan bir ürün yelpazesi sunuluyor: LPG LaserLine. Bu da bayilere ve servislere hem dönüşüm hem de servis işlemlerinde büyük kolaylık ve güvence getiriyor.

Otomobillerini gazlı çalıştırmaya dönüştürenler, tüm Avrupa’da otogazın vergi oranı ve dolayısıyla fiyatı daha düşük olduğundan yakıt giderlerinden önemli ölçüde tasarruf edebiliyor. Tam da bu nedenle, dönüştürülen araçların sayısı yıldan yıla artış gösteriyor. Gerek yedek parça bayileri gerekse oto servisleri bu gelişmeden fayda sağlayabilir.

Ancak, doğru bujiyi seçerken şimdiye kadar birçok etkeni göz önünde bulundurmak gerekiyordu  ve bu da sıklıkla iş yükünü artırıyordu. Zira gazın yanma süreciyle benzinin yanma süreci arasında belirgin bir fark var: Gaz-hava karışımını tutuşturmak daha zordur.

LPG bujisi nedir? LPG´li araçlarda hangi tip buji kullanılmalıdır?….

Benzinli motora sahip tüm araçlarda ateşleme bujisi kullanılır. Bujinin görevi, yanma odasına alınan hava – yakıt karışımını yakmak ve ateşleme işlemini başlatmaktır. Bujiler, aracın yakıt tüketimini ve performansını doğrudan etkiler. Bujideki tırnak aralığı ideal konumda değil ise iyi ateşleme olmaz. Dolayısıyla motorun yanma odasında zayıf patlama meydana gelir ve motorun gücü azalır.

Gazın yanması benzinin yanmasından çok farklıdır. LPG düşük devirlerde benzinden daha yavaÅŸ, yüksek devirlerde ise daha hızlı yanar. LPG’li araçların biraz daha az güç oluÅŸturmasının nedenlerinden biridir. Fakat günümüzde kullanılan yeni nesil LPG sistemleri bu kayıpları en aza indirir ve kullanıcı tarafından araçtaki performans kaybı neredeyse farkedilmez. LPG’nin daha yüksek derecelerdeki yanma ısısı, silindirlerin sıcak egzoz gazlarıyla daha fazla temas etmesi anlamına gelir. Ayrıca hava-gaz karışımının %30 daha fazla olan yanma direnci ateÅŸlemeyi de zora sokar. Her iki durum da bujilerin karşılacağı en büyük sorunlardan biridir.

Normal bujileri kullanmak, yüksek ısıya maruz kalan elektrotların ve gövde malzemesinin yıpranmasına neden olarak ömrünü kısaltır. Sağlıklı bir yanma oluşabilmesi için daha fazla ateşleme voltajı gerekir. Fakat bu durum ateşleme bobinlerinin arızalanma riskini arttırır. Bu nedenle daha düşük ateşleme voltajıyla yetinen, özel olarak bu koşullara göre adapte edilmiş iridyum yongalı, ince uçlu bujiler gereklidir.

Sürekli LPG ile çalışan araçlar için tırnak aralığı daha düşük olan (0.8 mm) soğuk bujiler tavsiye edilir. Soğuk bujiler, benzinde olduğu gibi buji üzerinde deposit, kurum birikmesine sebep olmaz. Özel bir kaplama bu bujilerin gövdesini korozyona karşı korur. Topraklama elektrodunun içindeki bir bakır çekirdek ise en iyi ısı iletimini sağlar.

LPG No. NGK Typ V-Line Bosch Beru
LPG1 BKR5E 35 FR8DC0 14FR-8DU
LPG1 BKR5E-11 33 FR8DCX 14FR-8DUX
LPG1 BKR5EK 23 FLR8LDCU 14FLR-8LDUX
LPG1 BKR5ES 35 FR8DC0 14FR-8DU
LPG1 BKR5ES-11 33 FR8DCX 14FR-8DUX
LPG1 BKR5EY 14FR-8KU
LPG1 BKR5EY-11
LPG1 BKR5EYA-11 39
LPG1 BKR5EZ 36 FR8KDC
LPG1 BKR6E 28 FR7DC 14FR-7DU
LPG1 BKR6E-11 14 FR7DCX 14FR-7DUX
LPG1 BKR6EK 20 F8LDCR 14FR-6LDU
LPG1 BKR6EKC 26 FR7LDC 14FR-7LDU
LPG1 BKR6EKUB FGR7DQE0 14FGR-6DDU
LPG1 BKR6EQUA FGR7KQE0 14FGR-7KQU
LPG1 BKR6EQUP 30 FGR7DQP 14FR-7DQUP7
LPG1 BKR6ES 28 FR7DC 14FR-7DU
LPG1 BKR6ES-11 14 FR7DCX 14FR-7DUX
LPG1 BKR6EY 14FR-7KU
LPG1 BKR6EYA 14FR-7KUO
LPG1 BKR6EYA-11 14FR-7KUOX
LPG1 BKR6EZ 38 FR7KDC
LPG1 BKUR5ET 29 F8KTCR 14FGH-8DTURXO
LPG1 BKUR5ET-10
LPG1 BKUR6ET 27 F7KTCR 14FGH-6DTUR
LPG1 BKUR6ET-10 24 14FGH-7DTURX
LPG1 IFR6D10 F7DPP332 14FGH-8DPURX2
LPG1 PFR5R-11 FR8DPP33 14FGH-8DPURX2
LPG1 PFR6N-11 FR7KPP33U 14FR-7DPUX02
LPG1 PFR6Q 37 F6KPP332S 14F-7DPUR02
LPG2 BP5E 8
LPG2 BP5ES 8 W8DC 14-8DU
LPG2 BP5ESZ 14-8DUO
LPG2 BP5EY
LPG2 BP6E 4
LPG2 BP6ES 4 W7DC 14-7DU
LPG2 BP6ESZ 4
LPG2 BPR5E 6
LPG2 BPR5ES 6 WR8DC 14R-8DU
LPG2 BPR5ES-11 WR8DCX 14R-8DUX
LPG2 BPR5EY 9
LPG2 BPR5EY-11
LPG2 BPR6E 2
LPG2 BPR6ES 2 WR7DC 14R-7DU
LPG2 BPR6ES-11 13 WR7DCX 14R-7DUX
LPG2 BPR6EY
LPG2 BPR6EY-11 10
LPG2 BUR5ET 22 W8LTCR 14GH-8DTUR
LPG2 BUR5ET-10 21
LPG2 BUR6ET 1 W7LTCR 14GH-7DTUR
LPG3 BCP5E 16
LPG3 BCP5ES 16 F8DC 14F-8DU
LPG3 BCP6E 17
LPG3 BCP6ES 17 F7DC 14F-7DU
LPG3 BCP6ES-11 F7DCX
LPG3 BCPR5E 32
LPG3 BCPR5ES 32 F8DCOR 14FR-8DU
LPG3 BCPR5ES-11 14FR-8DUX
LPG3 BCPR5EY
LPG3 BCPR6E 12 FR2LS 14FR-6DU
LPG3 BCPR6E-11 11 FR7DCX 14FR-6DUX
LPG3 BCPR6ES 12 FR2LS 14FR-6DU
LPG3 BCPR6ES-11 11 FR7DCX 14FR-6DUX
LPG3 BCPR6EY
LPG3 BCPR6EY-11
LPG4 PTR5A-13 25 HR8MEV 14KR-8MUV
LPG5 TR5A-10
LPG5 BP6EF 5
LPG5 BP6EFS 5 H6DC 14K-6DU
LPG5 BPR6EF 7
LPG5 BPR6EFS 7 HR6DC 14KR-6DU
LPG5 PTR5D10 31 HR7DCX 14KR-7DUX
LPG5 PTR6D-13
LPG5 PTR6F-13 HR7DPP22 14KR-6DPUV02
LPG5 TR5
LPG5 TR55 14KR-8DPUOV
LPG5 TR5IX
LPG6 PZFR5D-11 34 FR7HPP222 14F-7HPURX2
LPG6 PZFR6F FR7KPP33U
LPG6 PZFR6F-11
LPG6 PZFR6J-11 FR7HPP222U
LPG6 ZFR5F FQR8LEU2 14F-8LUR
LPG6 ZFR5F-11 FR8LCX
LPG6 ZFR5P-G FR7HE2 14F-7HUR2
LPG6 ZFR6F-11 FR7LCX
LPG7 LFR5A-11
LPG7 LFR5AP-11
LPG7 LFR5B FR8ME 14FR-8NQU23
LPG7 LFR6B 14FR-7MU2
LPG7 PLFR5A-11 FGR8MQPE 14FR-8MPUX02
LPG7 PLFR6A-11